Bună ziua dragilor!
Sărbătorile de iarnă se apropie, iar atmosfera de Crăciun plutește în aer. N-am apucat să mai scriu de mult, dar la fel ca în fiecare an, trebuie să vă onorez cu un articol/două, înainte de intrarea în noul an.
Tot cu această ocazie, am marea onoare să sărbătoresc alături de voi 2 ani de când micul meu proiect de suflet a luat contur, prima postare fiind făcută pe 10 Decembrie 2022. Sunt extrem de încântată de câți artiști și trupe faine am descoperit de atunci încoace și sper la cât mai multe, începând cu anul 2025.
Anul trecut, cam pe vremea aceasta, am stat de vorbă cu prima trupă de Doom Metal creștin din România și anume, DOOMNEZEU. Anul acesta este mare sărbătoare căci, prea cuviincioșii noștri cântăreți scot spre audierea credincioșilor și necredincioșilor, deopotrivă, „Atotțiitorul”, „ o călătorie muzicală inițiatică” cum au spus chiar ei pe rețelele de socializare, alături de CHURCH OF CTHULU. Este un split album de 40 de minute și urmează să vă împărtășesc umila mea impresie, ca de fiecare dată.
Înainte de asta, facem o punere în temă a trupei DOOMNEZEU pentru necredincioșii (sau credincioșii) care nu au citit interviul de anul trecut. Totodată, voi menționa și câte ceva despre CHURCH OF CTHULU, artiștii cu care au colaborat aceștia la proaspătul concept de album.
DOOMNEZEU este o trupă de doom metal creștin, așa cum am menționat mai sus, ce și-a pus bazele în București în anul zămislirii 2012, deși coacerea a avut loc mult mai târziu, deoarece au postat prima melodie, o reinterpretare „doom” atribuită colindului „La Viflaim Colo-n Jos” , în anul 2019. De aproximativ 2 ani au început să facă pelerinaje prin țară pentru a se întâlni cu credincioșii și necredincioșii la slujbele din orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Bacău, Timișoara, București etc. Versurile sunt, bineînțeles, inspirate din credința creștin-ortodoxă românească și transpusă pe ritmuri de doom metal sau reinterpretate. De cealaltă parte, îi avem pe băieții de la CHURCH OF CTHULU, care sunt o grupare înființată tot în România, prin anul 2016 ca un duo de noise/drone și au evoluat până în prezent, ajungând la patru membri. Ei se prezintă a fi o trupă de Stoner doom sludge cu sonorități de Black Metal, conform unui comunicat de presă pe care l-am citit. Ambele trupe experimentează pe acest album și cu alte genuri muzicale cum ar fi chiar și rock-ul progresiv, de exemplu, ceea ce îl face cu atât mai unic.
Așadar, albumul este împărțit în două părți ce alcătuiesc un frumos întreg: Avem ”Atotțiitorul 1” în care este prezentată partea celor de la CHURCH OF CTHULU, urmată de „ Atotțiitorul 2” partea prezentată de DOOMNEZEU.
Cum mi s-a părut această lucrare până la urmă ? Merită ascultată?
Ei bine, stă la latitudinea fiecăruia să spună dacă i-a plăcut sau nu, dar personal m-a încântat! Primele minute sunt instrumentale și lasă auditorului câteva momente de reflexie. Nuanțe sunt și din celelalte melodii marca DOOMNEZEU, dar am putut să mă bucur și de noutatea ce mi-a fost adusă de CHURCH OF CTHULU, care din ce am audiat de la ei, sunt ceva mai duri, merg ușor în zona de Black Metal. Mă bucură foarte mult cum se îmbină aceste două subgenuri muzicale într-o capodoperă muzicală ce întruchipează uniunea dintre două opuse care se atrag în esență.
Prima parte a audiției începe cu un stoner metal, care apoi evoluează pe părți în Black Metal și te ia cu totul în surprindere. A fost o piesă dark, care m-a trecut prin multe stări și probabil că și pe cei ce o vor audia.
Când asculți întregul concept îți poți da seama cu ușurință că prima parte a albumului reprezintă acest conflict între bine și rău, între Iad și Rai. Foarte mișto prima piesă! Mi-a plăcut tare mult că se simte ca o călătorie atât de cunoaștere, cât și prin o multitudine de stiluri muzicale.
Mai târziu se face ușor trecerea de la o melodie la alta și intrăm în povestea celor de la DOOMNEZEU, ce vin cu o reinterpretare a „Crezului”. O reinterpretare mistică și superb ancorată în energia pe care vrea DOOMNEZEU să o transmită de fiecare dată. De asemenea, bass-ul sună ceva de vis, de la început la sfârșit! Ne place!!
Pe final, „Atotțiitorul” ne mai oferă o parte mai animată, unde intervin și mai mult chitara, tobele și un cor . Și bineînțeles că se termină lent, cu niște frumoase versuri ce zic o duioasă poveste.
Din partea mea, „Atotțiitorul” primește un 10/10 în special pentru complexitatea sa, muzicalitate și concept. Din nou, cum au zis și la interviu, pare să aibă drept inspirație trupa mea de suflet Type O Negative, așa cum a fost și în cazul melodiei „Lazăr”, dar plusează prin trecerea de la lent la alert, transa în care te bagă și se simte ca și cum asculți mai multe piese deodată, strâns legate între ele, iar când revenim la CHURCH OF CHTULU, intrăm în lumea de Stoner Metal, combinat cu Black Metal, două genuri muzicale care îmi plac teribil . Aș putea să îi asociez atât cu Stoned Jesus, cât și cu Burzum sau Behemoth, ceea ce mi se pare absolut incredibil!
Deci da dragilor, sunt 40 de minute bine-meritate și pe care abia aștept să le simt live. Mulțumesc DOOMNEZEU și CHURCH OF CHTULU! Las mai jos această minunată colaborare, cu speranța că vă va încânta la fel de mult cum m-a încântat pe mine.
Așadar, dragi enoriași, sper că v-am convins să audiați noul proiect al băieților și dacă aveți timp, să-i ascultați live, să vedeți adevărata comuniune între cele două trupe pe scenă după cum urmează: pe 19 Decembrie în Timișoara, 20 Decembrie la slujba din Flying Circus, Cluj și respectiv pe 21 în Quantic, la București. Fiți Binecuvântați și să aveți sărbători cu bine!